Moja rodzina wyrywa sobie te błyskawiczny przepis z rąk na ciasto twarogowe.

Przedstawiam przepis na błyskawiczny sernik, rozpływający się w ustach, prosty w przygotowaniu. Ciasto, które zachwyci Twoich znajomych, rodzinę i przyjaciół.

Po pierwsze przygotowujemy niezbędne składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 4 jajka,
  • 400g zmielonego twarogu,
  • 100g masła,
  • łyżeczka sody,
  • szczypta soli kuchennej,

opcjonalnie:

  • orzechy włoskie,
  • rodzynki,
  • owoce kandyzowane,
  • cukier puder.

Najpierw ucieramy jajka z cukrem w misce, aż cały cukier się rozpuści. Do miski z jajkami dodajemy śmietanę, twarożek, wcześniej roztopione masło, sodę i szczyptę soli.

Wszystko dokładnie mieszamy i przy użyciu miksera doprowadzamy do gładkiej konsystencji. Przesiewamy mąkę i dodajemy do przygotowanej masy.

Opcjonalnie, według uznania dodajemy orzechy włoskie, rodzynki czy też owoce kandyzowane. Formę wykładamy pergaminem i przelewamy do niej przygotowaną masę.

Do uprzednio rozgrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni wsadzamy formę i pieczemy przez około pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto do wystygnięcia w formie.

Przed podaniem posypujemy np. cukrem pudrem. Świetnym dodatkiem będzie pyszna kawa lub herbata. Można zapraszać gości, smacznego!