O wiele lepsza niż w ta z kawiarni. Szarlotka na mleku jest hitem w mojej kuchni.

Nie od dziś wiadomo, że kupne wypieki nie mają porównania z domowymi ciastami przygotowanymi własnoręcznie.

Ciasto domowej roboty to nie tylko zapach i smak, ale przede wszystkim uśmiech rodziny i znajomych. Nie ma na świecie osoby, która nie skusiłaby się na domowej roboty ciasto. Dzisiaj serwujemy Ci przepis na obłędną szarlotkę na mleku. Raz spróbujesz i już nigdy nie zmienisz przepisu. Gwarantujemy!

Składniki:

  • 350 gr mąki
  • 4 jabłka
  • 4 jajka
  • 350 ml mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Przygotowanie szarlotki:

Przygotuj miskę. Do miski dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodaj jajka i ubij z cukrami, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mleka z olejem. W osobnej misce przygotuj mąkę i proszek do pieczenia.

Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Połącz wszystkie składniki w jedną masę, aż będzie jednolitej konsystencji. Odstaw. Przygotuj blachę do pieczenia – nasmaruj olejem. Masę i blachę masz przygotowaną, to teraz czas na jabłka.

Obierz je i dokładnie usuń pestki, ogonki i gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki. Podziel jabłka na dwie równe połowy (ilość jabłek) i jedną połowę jabłek ułóż na blasze. Zalej je ciastem, a na górę ułóż drugą część jabłek. Już prawie gotowe!

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż ciasto. Powinno się piec ok. 40 minut, jednak sprawdzaj je za pomocą drewnianego patyczka. Może być taki od szaszłyka.

Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia. Szarlotkę podawaj posypaną cukrem pudrem. Smacznego!