Ciasto domowej roboty to nie tylko zapach i smak, ale przede wszystkim uśmiech rodziny i znajomych. Nie ma na świecie osoby, która nie skusiłaby się na domowej roboty ciasto. Dzisiaj serwujemy Ci przepis na obłędną szarlotkę na mleku. Raz spróbujesz i już nigdy nie zmienisz przepisu. Gwarantujemy!
Przygotuj miskę. Do miski dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodaj jajka i ubij z cukrami, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mleka z olejem. W osobnej misce przygotuj mąkę i proszek do pieczenia.
Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Połącz wszystkie składniki w jedną masę, aż będzie jednolitej konsystencji. Odstaw. Przygotuj blachę do pieczenia – nasmaruj olejem. Masę i blachę masz przygotowaną, to teraz czas na jabłka.
Obierz je i dokładnie usuń pestki, ogonki i gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki. Podziel jabłka na dwie równe połowy (ilość jabłek) i jedną połowę jabłek ułóż na blasze. Zalej je ciastem, a na górę ułóż drugą część jabłek. Już prawie gotowe!
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż ciasto. Powinno się piec ok. 40 minut, jednak sprawdzaj je za pomocą drewnianego patyczka. Może być taki od szaszłyka.