Pyszne Ciasto na kefirze – czas przygotowania: 5 min. Smakuje przepysznie

Niespodziewani goście mogą zaskoczyć Cię w każdej chwili. Gdy nie masz im nic słodkiego do zaoferowania przy kawie czy herbacie, może to być stresujące.

Na szczęście istnieją naprawdę proste przepisy na słodkie smakołyki. Jednym z nich jest przepis na aromatyczne ciasto na kefirze z rodzynkami. Przygotowanie tego ciasta jest wyjątkowo proste, a uzyskany wypiek należy do najlepszych słodkości, które zawierają rodzynki.

Ciasto wypieczone przy użyciu tego przepisu będzie przepyszne i delikatne, a zarazem puszyste. Jego ogromnym plusem jest szybkość przygotowania oraz łatwość. Oprócz tego, nie wymaga brudzenia wielu naczyń oraz dużej ilości miejsca.

Ten prosty przepis zachwyci zarówno domowników oraz gości. Ciasto może zostać podane na co dzień oraz podczas rodzinnych świąt.

Składniki:

  • około jedna szklanka kefiru
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • dwie szklanki mąki (pszennej)
  • 10 g proszku do pieczenia
  • łyżka masła
  • około 100 g rodzynek

Przygotowanie:

Przygotowując to ciasto, nie marnujesz czasu na wyrośnięcie lub schłodzenie, dlatego jego przygotowanie jest naprawdę szybkie.

Wymieszaj blenderem lub mikserem jajka, kefir oraz cukier. Cały czas miksując, stopniowo wsypuj mąkę. Na końcu dodaj proszek do pieczenia oraz rodzynki.

Tak przygotowane ciasto należy wylać do formy, uprzednio wysmarowanej masłem. Ciasto powinno być pieczone w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez około 30-35 minut.  Smacznego!