Tak dobrej przekąski jeszcze nie jadłaś. Przepis na cukinię po koreańsku – Chrupiąca i pyszna.

Cukinia to jedno z chętniej spożywanych warzyw, które sadzimy w swoich ogródkach. Istnieje wiele sposobów podawania cukinii, więc podzielę się z wami jednym z nich. Mam coś specjalnego dla miłośników pikantnych i smacznych przekąsek.

Cukinia po koreańsku, bo to właśnie o niej mowa, wyróżnia się charakterystycznym i oryginalnym smakiem. Jest dobrą przekąską na wizyty gości, ponieważ szybko znika z talerzy. Zapoznaj się z przepisem na marynowaną cukinię na ostro i zobacz, jaki jest pyszny.

Składniki, których będziemy potrzebować:

  • 500 g cukinii
  • 200 g marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju roślinnego (najlepszy będzie słonecznikowy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pół łyżeczki ostrej i łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Młode cukinie pokrój w cienkie plastry. Staraj się nie wybierać tych dużych, ponieważ chcemy uniknąć nadmiaru pestek. Pokrojoną cukinię przełóż do dużej miski i dodaj łyżeczkę soli. Odstaw warzywa na pół godziny po uprzednim wymieszaniu ich.

Umytą marchewkę obierz, a następnie pokrój w cienkie paski. Weź drugą miskę, wrzuć do niej marchew i posól ją. Tak jak w przypadku cukinii, dobrze ją wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Przeciśnij czosnek przez praskę i wrzuć go do miski. Do czosnku dodaj sos sojowy i sok z cytryny, pamiętaj także o dwóch łyżeczkach miodu. Mieszankę przypraw również oboma wariantami mielonej papryki i dokładnie wymieszaj.

Po upływie 30 minut odlej nadmiar wody zarówno z cukinii, jak i z marchewki. Następnie połącz ze sobą warzywa i dobrze je wymieszaj.

Do miski z cukinią i marchewką dodaj przygotowany wcześniej dressing. Rozgrzej olej na patelni, a następnie dodaj go do przygotowanej mieszanki warzyw. Wymieszaj ze sobą składniki, a następnie wstaw całość do lodówki na jakieś 20 minut.

Po wyjęciu z lodówki możesz udekorować przekąskę ziarnami prażonego sezamu. Smacznego!