Jest jednak jeden prosty sposób na przygotowanie cukinii, który bije wszystkie inne na głowę. Przepis na smażoną cukinię z dodatkiem sosu na bazie czosnku i orzechów to prawdziwy rarytas.
Warto przygotować większą porcję, bo może zniknąć z patelni zanim zdążysz powiedzieć smacznego. Jej aromat i smak naprawdę przypadną do gustu nawet tym, którzy dotychczas omijali te warzywo szerokim łukiem.
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się nasion. Następnie kroimy je w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cukinię i przesmażamy z każdej strony na złocisty kolor. Należy uważać, by warzywo się nie rozpadło.
Usmażone kawałki przekładamy do naczynia, w którym będziemy serwować danie. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy i drobniutko siekamy. Rozdrabniamy orzechy. Łączymy wszystkie składniki w miseczce, następnie dodajemy olej i solimy do smaku. Łączymy dressing z usmażoną cukinią i wszystko dokładnie mieszamy.