Nikt nie robi lepszej smażonej cukinii smaczniejszej niż jakiekolwiek mięso – Znikają ze stołu w kilka chwil.

Z cukinii można wyczarować wiele różnego rodzaju potraw. Warzywo świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania, marynowania, czy nawet robienia dżemów.

Jest jednak jeden prosty sposób na przygotowanie cukinii, który bije wszystkie inne na głowę. Przepis na smażoną cukinię z dodatkiem sosu na bazie czosnku i orzechów to prawdziwy rarytas.

Warto przygotować większą porcję, bo może zniknąć z patelni zanim zdążysz powiedzieć smacznego. Jej aromat i smak naprawdę przypadną do gustu nawet tym, którzy dotychczas omijali te warzywo szerokim łukiem.

Smażona cukinia z sosem orzechowo-czosnkowym

Składniki:

  • cukinia – 1 średnia
  • czosnek – 3 ząbki
  • natka pietruszki – 1 średni pęczek
  • orzechy włoskie – pół łyżki
  • olej do smażenia i dressingu
  • sól – pół łyżeczki

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się nasion. Następnie kroimy je w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cukinię i przesmażamy z każdej strony na złocisty kolor. Należy uważać, by warzywo się nie rozpadło.

Usmażone kawałki przekładamy do naczynia, w którym będziemy serwować danie. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy i drobniutko siekamy. Rozdrabniamy orzechy. Łączymy wszystkie składniki w miseczce, następnie dodajemy olej i solimy do smaku. Łączymy dressing z usmażoną cukinią i wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną cukinię możemy traktować jako oddzielne danie lub podawać ją jako dodatek do mięsnego obiadu. Będzie smakowała każdemu.