Jest ona polecana tym osobom, które zmagają się z nadciśnieniem lub z problemami z wątrobą. Przepis, który wam dzisiaj pokażę, jest naprawdę pyszny i oparty właśnie na cukiniach. Te zapiekane danie jest bardzo lubiane w moim domu i obiecuję ci, że twoi domownicy również z chęcią będą się nim zajadać.
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę, delikatnie ją podsmażamy, a następnie układamy na dnie naczynia do pieczenia. Obranego ziemniaka, cukinie i pomidory kroimy w cienkie plastry, a następnie układamy je w naczyniu na warstwie z cebuli. Staramy się układać je naprzemiennie w miarę możliwości.
Ułożone warzywa doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Nastawiamy piekarnik na temperaturę ok. 200 stopni i wsadzamy do niej naczynie z warzywami, które wcześniej przykrywamy folią aluminiową. Całość pieczemy pół godziny.
Po upływie 30 minut ostrożnie wyjmujemy naczynie i zdejmujemy z niego folię. Wierzch dania posypujemy startym wcześniej żółtym serem. Ponownie wstaw potrawę do piekarnika i piecz około 15 – 20 minut do całkowitego rozpuszczenia się sera.