Super prosty smaczny przepis. Pomysł na zapiekaną cukinię z pomidorami – robi furorę w moim domu.

Cukinia jest warzywem wyróżniającym się wieloma korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Dobrze wpływa na metabolizm, poprawia wygląd skóry, a także pozytywnie oddziałuje na układ trawienny.

Jest ona polecana tym osobom, które zmagają się z nadciśnieniem lub z problemami z wątrobą. Przepis, który wam dzisiaj pokażę, jest naprawdę pyszny i oparty właśnie na cukiniach. Te zapiekane danie jest bardzo lubiane w moim domu i obiecuję ci, że twoi domownicy również z chęcią będą się nim zajadać.

Wymagane składniki:

  • 2 nieduże cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 150 g żółtego sera w kawałku
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz czarny mielony
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę, delikatnie ją podsmażamy, a następnie układamy na dnie naczynia do pieczenia. Obranego ziemniaka, cukinie i pomidory kroimy w cienkie plastry, a następnie układamy je w naczyniu na warstwie z cebuli. Staramy się układać je naprzemiennie w miarę możliwości.

Ułożone warzywa doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Nastawiamy piekarnik na temperaturę ok. 200 stopni i wsadzamy do niej naczynie z warzywami, które wcześniej przykrywamy folią aluminiową. Całość pieczemy pół godziny.

Po upływie 30 minut ostrożnie wyjmujemy naczynie i zdejmujemy z niego folię. Wierzch dania posypujemy startym wcześniej żółtym serem. Ponownie wstaw potrawę do piekarnika i piecz około 15 – 20 minut do całkowitego rozpuszczenia się sera.

Twoja przekąska jest już gotowa do jedzenia. Pamiętaj, że najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!