Jednocześnie ta chrupiąca cukinia jest idealna dla osób dbających o swoją wagę. Cukinia jest mało kaloryczna, a przygotowana tym sposobem nie zawiera zbędnych kalorii, które powoduje smażenie na głębokim oleju.
Cukinię należy pokroić na małe kawałki i posolić. Taką cukinię zostawiamy na 15 min, po tym czasie wylewamy sok i suszymy kawałki. Następnie obtaczamy je w mące. Przygotowujemy dwie następne miski, w jednej mieszamy śmietanę z jajkami i solą.
W drugiej mieszamy bułkę tartą z przyprawami. Przygotowaną wcześniej cukinię obtaczamy w jajkach ze śmietaną i panierujemy w bułce tartej. Pieczemy 15 minut w 200-220°C.
Przygotowanie cukinii tym sposobem również jest bardzo łatwe. Przygotowujemy miskę dodajemy do niej olej, przyprawy, dodajemy starty (może być też przeciśnięty przez praskę) czosnek i ser. Cukinię kroimy na kawałeczki i solimy. Cukinię obtaczamy w przygotowanej panierce i pieczemy około 15-20 minut w 180-200°C.