Czosnek, ser, cukinia… Ta pyszna i zdrowa przekąska będzie idealna na imprezę lub pyszną kolację.

Sezon na cukinię w pełni! Jeśli szukasz pysznego przepisu na wykorzystanie tego daru natury zachęcam do dalszego czytania. Ta pyszna i zdrowa przekąska będzie idealna na imprezę czy też jako kolacja.

Jednocześnie ta chrupiąca cukinia jest idealna dla osób dbających o swoją wagę. Cukinia jest mało kaloryczna, a przygotowana tym sposobem nie zawiera zbędnych kalorii, które powoduje smażenie na głębokim oleju.

Przepis można przygotować na dwa sposoby. Do pierwszego z nich potrzebujemy:

  • 3 młode cukinie
  • łyżka mąki
  • łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • łyżka śmietany
  • łyżka bułki tartej lub sezamu
  • ½ łyżeczki kurkumy i granulowanego czosnku

Cukinię należy pokroić na małe kawałki i posolić. Taką cukinię zostawiamy na 15 min, po tym czasie wylewamy sok i suszymy kawałki. Następnie obtaczamy je w mące. Przygotowujemy dwie następne miski, w jednej mieszamy śmietanę z jajkami i solą.

W drugiej mieszamy bułkę tartą z przyprawami. Przygotowaną wcześniej cukinię obtaczamy w jajkach ze śmietaną i panierujemy w bułce tartej.  Pieczemy 15 minut w 200-220°C.

Aby przygotować cukinię drugim sposobem musimy przygotować:

  • 4 cukinie
  • łyżeczkę papryki
  • łyżeczkę soli
  • łyżeczkę oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 gram parmezanu lub innego twardego sera

Przygotowanie cukinii tym sposobem również jest bardzo łatwe. Przygotowujemy miskę dodajemy do niej olej, przyprawy, dodajemy starty (może być też przeciśnięty przez praskę) czosnek i ser. Cukinię kroimy na kawałeczki i solimy. Cukinię obtaczamy w przygotowanej panierce i pieczemy około 15-20 minut w 180-200°C.

Smacznego!