Pikantna marynata, Słodko-kwaśny smak. Mąż zachwycony. Ta przekąska z cukinii zwala z nóg swoim smakiem.

Istnieje wiele różnych i ciekawych przepisów, które pozwalają nam przyrządzić cukinię na tysiąc sposobów. Szczególnym uznaniem cieszą się te związane z marynowaniem, które pozwalają jeść ulubione warzywa nawet w czasie zimy.

Dzisiaj mam dla was pyszną propozycję na marynowaną cukinię, którą robię każdego roku. Jej niepowtarzalny smak sprawia, że sprawdza się ona zarówno na co dzień, jak i od święta.

Aby przygotować taką przekąskę, musisz mieć:

  • 3 kg cukinii
  • 2 kg papryki
  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 szklankę cukru
  • 100 ml octu
  • 1 szklankę oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki stołowe soli

Sposób wykonania:

Przygotuj wszystkie warzywa – obierz cebulę, pokrój ją w ćwiartki. Paprykę dokładnie umyj, a następnie pokrój ją w plasterki. Pomidory podziel na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Weź maszynkę do mięsa i zmiel w niej przygotowaną cebulę, pomidory, paprykę, natkę pietruszki oraz czosnek.

Weź patelnię, wlej na nią trochę oleju i podgrzej. Następnie wrzuć na nią przygotowaną masę z warzyw. Jeżeli z warzyw powstanie już coś na kształt puree, cukinię pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Dodaj także cukier, sól oraz szklankę oleju. Całość przełóż do garnka i gotuj przez 30 minut.

Gdy będzie coraz bliżej końca gotowania, dodaj trochę octu, całość dokładnie wymieszaj. Gotową przekąskę przełóż do czystych słoików, mocno zakręć i postaw do góry dnem. Zawiń słoiki w ręcznik i poczekaj, aż ostygną.

Ta pyszna i pikantna przekąska idealnie sprawdzi się w połączeniu z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Koniecznie wypróbuj przepis i ciesz się smakiem warzyw nawet w środku zimy.