Dzisiaj mam dla was pyszną propozycję na marynowaną cukinię, którą robię każdego roku. Jej niepowtarzalny smak sprawia, że sprawdza się ona zarówno na co dzień, jak i od święta.
Przygotuj wszystkie warzywa – obierz cebulę, pokrój ją w ćwiartki. Paprykę dokładnie umyj, a następnie pokrój ją w plasterki. Pomidory podziel na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Weź maszynkę do mięsa i zmiel w niej przygotowaną cebulę, pomidory, paprykę, natkę pietruszki oraz czosnek.
Weź patelnię, wlej na nią trochę oleju i podgrzej. Następnie wrzuć na nią przygotowaną masę z warzyw. Jeżeli z warzyw powstanie już coś na kształt puree, cukinię pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Dodaj także cukier, sól oraz szklankę oleju. Całość przełóż do garnka i gotuj przez 30 minut.
Gdy będzie coraz bliżej końca gotowania, dodaj trochę octu, całość dokładnie wymieszaj. Gotową przekąskę przełóż do czystych słoików, mocno zakręć i postaw do góry dnem. Zawiń słoiki w ręcznik i poczekaj, aż ostygną.