Przepis na placek z cukinii: Zdrowe i pyszne ciasto, które można podać na obiad lub kolację. To świetny sposób, aby dzieci jadły warzywa.

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne ciasto z cukinii, które może być również wykorzystane jako lekki obiad w letnie dni. Przepis ten podała mi moja bułgarska przyjaciółka, gdy byłam na wakacjach. Nadal korzystam z niego codziennie.

Składniki mieszanki podstawowej:

  • 500 ml mleka;
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • sól do smaku.

Pozostałe składniki

  • 500g cukinii
  • 50 g tartego żółtego sera cheddar
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka);
  • Pieprz mielony (najlepiej biały).

Dodatkowe składniki:

  • 50 g sera posypać na wierzch
  • 50g masła (20g do wysmarowania formy i 30g na wierzch).
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

Rozgrzej masło w rondelku na małym ogniu. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ciągle mieszaj, aż mąka stanie się złotobrązowa. Dodaj do mąki 1/2 łyżeczki soli, a następnie powoli wlej mleko. Nadal energicznie mieszaj potrawę. Pozwól, aby sos gotował się na małym ogniu przez 3-4 minuty. Po zakończeniu gotowania odstawić do ostygnięcia.

W czasie, gdy cukinie są tarkowane, umyj je. Aby pozbyć się nadmiaru wody, umieść cukinie w sitku na kilka minut. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do ostudzonego sosu dodać 4 żółtka oraz starty żółty ser. Dobrze wymieszać, a następnie dodać odsączone cukinie. Doprawić białym pieprzem.

Białka ubić w misce ze szczyptą soli na sztywno. Powoli dodawaj do miski żółtka wraz z resztą masy. Delikatnie wymieszaj, wciąż dodając pianę z białek. Dzięki temu masa pozostanie puszysta.

Posmaruj blachę do pieczenia masłem i posyp bułką tartą. Umieścić przygotowane danie w blasze. Rozłóż na wierzchu ser żółty i przykryj go plasterkami masła. Zapiekać danie przez 30 minut.  Smacznego!