Jem i nie boję się, że przytyję. To ciasto z cukinii zrobisz w 20 min: bez jajek, mąki i masła.

Dziś dowiesz się, jak przygotować ciasto warzywne z cukinii. Nie tylko będzie smaczne.

Sprawi, że schudniesz będziesz pozbywała się zbędnych kilogramów. Ciasto nie zawiera w swoim składzie ani jajek, mąki, sody oraz ani grama tłuszczu! Samo zdrowie! Do dzieła!

Składniki, których potrzebujesz na wykonanie to:

  • cukinia (najlepiej młoda) 3 sztuki
  • twardy ser lub ser topiony 200 g
  • śmietana lub jogurt naturalny 200 g
  • rukola w torebce
  • koperek świeży
  • czosnek 1 ząbek
  • przyprawy
  • sól do smaku

Pamiętaj, aby użyć młode warzywa, pomiędzy warstwy umieść dowolne warzywa, np. koktajlowe pomidory, podpiekaną paprykę lub oberżynę. Do wykonania umyj cukinię pod bieżącą wodą a następnie pokrój w talarki o wielkości mniej więcej jednego centymetra, umieść w misce, oprósz solą, dodaj przyprawy i pozostaw na około kwadrans.

Po tym czasie cukinię przełóż na blaszkę do pieczenia wyściełanej papierem do pieczenia. W międzyczasie ustaw piekarnik na temperaturę 200-stu stopni. Po kwadransie, gdy tylko warzywo puści trochę soku i się podpiecze, wyjmij blaszkę z piekarnika. Do przygotowania ciasta naszykuj sos.

W tym celu połącz ze sobą śmietanę lub jogurt naturalny z poszatkowanymi ziołami, dodaj czosnek, sól i przyprawy do smaku. W momencie, gdy cukinia jest gotowa, zajmij się szykowaniem ciasta. Połóż cukinię na sporym talerzu, następnie przełóż z miseczki przygotowany sos na wierzch warzyw i posyp startym serem.

Ułóż kolejną warstwę cukinii , tak jak w lasagne. Kolejno górną część powstałego ciasta udekoruj pozostałością sosu oraz ziołami.

Tak przygotowane ciasto jest gotowe do jedzenia lub jeśli chcesz podkreślić jego walory smakowe, schłodź je w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!