Tak przygotowała je moja babcia. Rozpływa się w ustach. Domowe, pyszne ciasto cytrynowe.

Ten wypiek posiada wyraźny i miły cytrusowy smak oraz zapach. Ciasto cytrynowe jest doskonałe na wszelkie towarzyskie okazje.

Jego niekwestionowaną zaletą jest również to, że wymaga użycia prostych, dostępnych składników i jest proste w wykonaniu. Prawidłowo przygotowane powinno zachować odpowiednią ilość wilgoci. Polanie powierzchni wypieku lukrem doskonale podkreśla smak i teksturę.

Potrzebne do ciasta są:

  • mąka pszenna 280 gramów
  • cukier 180 gramów
  • masło 200 gramów
  • 4 jajka
  • pojedyncza cytryna
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 10 gramów
  • dowolne kandyzowane owoce (jeśli lubisz)

Składniki na lukier:

  • cukier puder 120 gramów
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • odrobina wody

Sposób wykonania:

W naczyniu umieść rozbite jaja i cukier, następnie dokładnie mieszaj je mikserem około 3-4 minuty. Następnie dorzuć masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, obraną skórkę z cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy tego owocu.

Dodaj mąkę używając sita, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Mieszaj mikserem aż do pełnego wymieszania się składników. Według uznania dodaj kandyzowane owoce.

Blachę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie wylej masę. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Pieczenie powinno trwać 40 – 50 minut. Ciasto wyłóż z formy po ostudzeniu. W tym czasie zmieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.

Rozprowadź lukier po wypieku i poczekaj aż stężeje. Gotowe!