Zasmakuje absolutnie każdemu. Ekspresowe czekoladowe ciasto – zaskocz niespodziewanych gości.

Szybkie ciasto czekoladowe to niezwykle łatwy przepis na pyszny i aromatyczny deser. Z pewnością będzie smaczną przekąską dla Twojej rodziny i przyjaciół. Przygotujmy je razem już dziś!

Poniżej składniki i wykonanie. Zaczynamy!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka cukru.

Przygotowanie:

Do mąki wsypujemy kakao i cukier. Kefir mieszany z sodą oczyszczoną. Wlewamy kefir do sypkich składników i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Blachę do pieczenia smarujemy masłem lub wykładamy papierem. Wlewamy ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 200’C i pieczemy nasz deser przez ok. 20-25 minut. Przy pomocy suchego drewnianego patyczka lub wykałaczki sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe. Deser możemy ozdobić lukrem lub polewą czekoladową. Kolejnym rozwiązaniem może być przekrojenie go na pół i połączenie z dżemem owocowym, kremem śmietankowym lub masą krówkową.

Tak przygotowane ciasto czekoladowe możemy podawać naszym gościom zaraz po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje ono po kilku godzinach od upieczenia.

Gwarantujemy, że będzie doskonałym dodatkiem do herbaty i kawy.  Smacznego!