25 min i gotowe. Rewelacyjny smak. Moje ulubione bułeczki z czosnkiem i ziołami – super przepis.

Przepis na bułeczki z czosnkiem i ziołami to doskonała opcja na wyrwanie się z kanapkowej rutyny.

Są miękkie, smaczne i pachnące, a ich oryginalny kształt zadziwi najbardziej wymagających koneserów drożdżowych wypieków! Sprawdzą się na rodzinne śniadaniekolację ze znajomymi czy jako przekąska między posiłkami.

SKŁADNIKI:

  • 400g mąki
  • łyżeczka suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka
  • 50g masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ulubione zioła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • żółtko (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z suchymi drożdżami (jeżeli używasz drożdży świeżych – najpierw wykonaj rozczyn). Ciepłe mleko, sól, cukier i olej dodaj do mąki z drożdżami i mieszaj, a następnie wyrabiaj kilka minut, tak, aby ciasto było gładkie i elastyczne.

Miskę z ciastem przykryj folią lub ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Wymieszaj miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.

Gdy ciasto wyrośnie, na blacie lub stolnicy posypanej mąką uformuj z niego długi wałek, a następnie podziel nożem na małe, płaskie fragmenty. Z każdego z fragmentów uformuj koło. Każde z nich posmaruj porcją ziołowego masła.

Każde z kół złóż na pół, a następnie znowu na pół, tak aby powstały stożki. W zależności od wielkości Twoich stożków, w foremce na muffiny ułóż 2 lub 3. Ciasto możesz posmarować żółtkiem.

Bułeczki piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Delektuj się smakiem świeżych bułeczek!

Uwaga: Najlepiej smakują ciepłe! 

Jeżeli przepis Ci się podoba poleć go swoim znajomym. Smacznego!