Są miękkie, smaczne i pachnące, a ich oryginalny kształt zadziwi najbardziej wymagających koneserów drożdżowych wypieków! Sprawdzą się na rodzinne śniadanie, kolację ze znajomymi czy jako przekąska między posiłkami.
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z suchymi drożdżami (jeżeli używasz drożdży świeżych – najpierw wykonaj rozczyn). Ciepłe mleko, sól, cukier i olej dodaj do mąki z drożdżami i mieszaj, a następnie wyrabiaj kilka minut, tak, aby ciasto było gładkie i elastyczne.
Miskę z ciastem przykryj folią lub ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Wymieszaj miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.
Gdy ciasto wyrośnie, na blacie lub stolnicy posypanej mąką uformuj z niego długi wałek, a następnie podziel nożem na małe, płaskie fragmenty. Z każdego z fragmentów uformuj koło. Każde z nich posmaruj porcją ziołowego masła.
Każde z kół złóż na pół, a następnie znowu na pół, tak aby powstały stożki. W zależności od wielkości Twoich stożków, w foremce na muffiny ułóż 2 lub 3. Ciasto możesz posmarować żółtkiem.
Bułeczki piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Delektuj się smakiem świeżych bułeczek!