Ten „niebiański” deser stał się hitem w mojej kuchni. Lepszego nie jadłam – Malinowa chmurka.

Malinowa chmurka to nic innego niż przypominający wyglądem niebo, rozpływający się w ustach, słodki wypiek. A wszystko za sprawą połączenia kruchego ciasta z malinową galaretką, kremem mascarpone i delikatną bezą.

Słodki krem idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi malinami. Ten „niebiański” deser z pewnością będzie zachwycał wszystkich, którzy go posmakują.

Poniżej nasz przepis na „malinową chmurkę”.

Składniki na kruche ciasto:

  • 180 gramów mąki,
  • 120 gramów masła,
  • 45 gramów cukru,
  • 4 żółtka jaj,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść aż do całkowitego połączenia na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Ciasto wyjąć i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem blasze o wymiarach 30 x 25 cm.

Rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni blachy. Można zrobić to rękoma lub delikatnie rozwałkować. Włożyć ponownie do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć i nakłuć ciasto równomiernie widelcem. Piec w piekarniku w temperaturze 190’C przez ok. 20 minut. Ostudzić.

Składniki na warstwę malinową:

  • 3 galaretki o smaku malinowym,
  • 3,5 szklanki wody,
  • 600 gramów świeżych lub mrożonych malin (mrożone należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na durszlaku).

Przygotowanie

Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie. Ostudzić. Dodać maliny i wymieszać. Włożyć do lodówki i poczekać aż galaretka lekko stężeje. Tak przygotowaną półpłynną masą zalać ciasto, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni kremu. Włożyć całość do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.

Składniki na krem mascarpone:

  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 600 gramów śmietanki 36%,
  •  3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Śmietanę ubić mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Otrzymany gęsty, jednolity krem wyłożyć na stężałą w lodówce malinową galaretkę.

Składniki na bezę:

  • 4 białka jaj,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150 gramów cukru,
  • garść płatków migdałowych.

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i mąki ziemniaczanej. Formę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie układać na niej ubite białka. Wierzch małych bez posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temp. 140’C przez ok. 60 minut. Uchylić drzwi piekarnika i pozostawić w nim bezę przez kolejne 15 minut. Po wystudzeniu nałożyć bezy na wierzch kremu.

Przed podaniem ciasta należy przez kilka godzin schładzać je w lodówce. Będzie ono idealnym dodatkiem do kawy, czy herbaty. Z pewnością zachwyci Twoich gości. Koniecznie podziel się tym przepisem ze znajomymi! Smacznego!