Hit każdej imprezy. Pyszne domowe kiełbaski chorwackie – lepiej zrób podwójną porcję.

Pyszne i soczyste kiełbaski są fajnym pomysłem nie tylko na wakacyjnego grilla, ale także na śniadanie lub kolację.

Te, które spotykamy w sklepach, niestety bardzo często mają niezdrowy, niesprzyjający naszemu organizmowi skład. Dzisiaj mam dla ciebie przepis na pyszne kiełbaski o nazwie Cevapcici, które pochodzą z Chorwacji. Są tak pyszne, że z pewnością posmakują całej twojej rodzinie.

Składniki, których potrzebujesz:

  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • 600 g łopatki mielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml wody
  • 30 ml wody mineralnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g soli
  • olej

Sposób przygotowania:

Weź niewielki garnek, wlej do niego 50 ml wody i wstaw do gotowania. W międzyczasie obierz ząbki czosnku, posiekaj go bardzo delikatnie i wrzuć do wstawionej chwilę wcześniej wody. Po 5 minutach odstaw czosnek do ostygnięcia.

Czosnek dodaj do zmielonej wołowiny, dodaj też sodę, sól i 30 ml wody mineralnej. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na całą noc, a jeśli nie masz tyle czasu, to przynajmniej na 3 godziny. Następnego dnia wyjmij przygotowaną masę i zacznij formować je w kształt kiełbasek.

Gotowe kiełbaski wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu posmaruj przygotowane kiełbaski cienką warstwą oleju, a następnie usmaż je na patelni bądź wrzuć je na grilla.

Twoje pyszne, zdrowe kiełbaski są już gotowe. Koniecznie podziel się przepisem ze znajomymi! Smacznego!