Kto z nas z rozrzewnieniem nie wspomina ulubionych dań serwowanych na szkolnej stołówce? Przepis na te klopsiki przypomni Ci jedno z twoich ulubionych dań. Sprawdź nasz tradycyjny przepis! Moja mama podzieliła się ze mną tym przepisem, zdradzając mi w ten sposób swój przepis na te wyjątkowe klopsiki.
Jak się okazało sekret polega na zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy pieczywem, a mięsem. Oprócz tego do klopsików nie jest dodawane jajka, a najpyszniejsze wychodzą wtedy, gdy dodatkowo upieczemy je w piekarniku, co sprawdza się świetnie, gdy przygotowujemy większą ilość.
Zaczynamy od chleba. Należy go pokroić na mniejsze kawałki i odkroić skórkę. Posłuży nam ona za bułkę tartą, należy więc ją najpierw podsuszyć w piekarniku przez kilka minut. Środek namaczamy w mleku lub zalewamy wodą.
Mięso mielimy w maszynce lub przy pomocy blendera. Możesz też kupić gotowe mięso mielone, wieprzowe, lub wieprzowo- wołowe. Cebulę po obraniu myjemy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
Następnie łączymy wszystkie składniki: cebulę, mięso, sól i pieprz. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy wszystko dokładni, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z tak przygotowanej masy formujemy nasze klopski. Mięso najlepiej jest formować mokrymi rękami. Po uzyskaniu pożądanego kształtu obtaczamy klopsa w uprzednio przygotowanej bułce tartej.
Ważne, aby nie formować zbyt grubych klopsów. Powinny mieć maksymalnie 1,5 cm grubości, dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie przypalą się z zewnątrz a w środku będą upieczone. Jeśli nie przygotowujesz dużej ilości, spokojnie możesz usmażyć klopsy na patelni.