Zaskocz swoich gości domową roladą z kurczakiem. Hit każdej imprezy.

Wspaniały przepis na roladę z kurczaka sprawdzi się podczas przyjęć rodzinnych oraz goszczenia przyjaciół.

Jest bardzo prosty nawet dla niedoświadczonych kucharzy a w dodatku szybki i można go zrobić z powszechnie dostępnych składników. Smak rolady jest delikatny a samo mięso po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowanie tego dania to gwarancja, że goście będą zachwyceni i przez długi czas będą wspominać to danie.

Do przygotowania domowej rolady z kurczakiem potrzeba:

  • 1 kg fileta z piersi kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ok. 30 g żelatyny,
  • przyprawy: papryka mielona słodka, mielony pieprz czarny, sól
  • świeże zioła: po pół pęczka pietruszki oraz koperku.

Jak przygotować roladę z kurczaka?

Filety posiekaj drobno nożem (w kostkę lub na paski), dopraw je szczyptą soli, pieprzu oraz dodaj czerwoną paprykę. Umyj zioła i drobno je posiekaj, to samo zrób z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj.

Nagrzej piekarnik to 180 stopni (grzałka góra-dół). Mięso z przyprawami przełóż do rękawa do pieczenia i uformuj je na kształt rolki. Całość dokładnie ściśnij i zawiąż.

Mięso włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut. Po wyjęciu rolada powinna stygnąć około 3 godziny.

Po wystygnięciu wystarczy delikatnie wyjąć ją z rękawa i pokroić. Będzie idealnie komponowała się ze świeżymi warzywami oraz domowym sosem pieczeniowym.