Roladki drobiowe z ziołami – Delikatne i soczyste mięso z pysznym aromatycznym wnętrzem.
Delikatny i soczysty filet z kurczaka, który kryje w sobie pyszne ziołowo-serowe nadzienie, zawsze kusi miłośników drobiu. Jeśli jeszcze dodatkowo wygląda apetycznie to bądź pewna, że zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Roladki drobiowe według tego przepisu, polecam wszystkim zapracowanym i ceniącym swój czas spędzony w kuchni Paniom domu. Minimalny zestaw łatwo dostępnych produktów oraz czas wykonania i odświętny wygląd sprawi, że zawsze z chęcią sięgniesz po ten przepis ponownie. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 50-70 g tartego sera
- 1 marchewka
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny
PRZYGOTOWANIE:
Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym filet przekrój na pół, a następnie każdą wzdłuż na dwie części (tak jak na kotlety). Potem delikatnie rozbij je tłuczkiem przez folię, dopraw do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszaj ser, startą na tarce marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i posiekaną natkę pietruszki.
Dopraw do smaku pieprzem i solą. Na każdy rozbity plaster fileta, nałóż porcję farszu i ciasno zawiń w rulon, zawijając wszystkie jego brzegi do środka. Aby się nie rozwinęły, a farsz nie wypłynął, możesz spiąć mięso wykałaczkami lub obwiązać je nitką.
Tak przygotowane roladki, obsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej wodą lub bulionem warzywnym. Piecz roladki w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut. Gotowe!
Roladki drobiowe z ziołami i serem są pyszne, podane zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami i zestawem pysznych surówek.