Węgierski przepis na chrusty. Puszyste, miękkie i delikatne. – O wiele smaczniejsze niż te nasze polskie.

Polskie chruściki to danie obowiązkowe w polskim karnawale i w popularny w naszym kraju tłusty czwartek.

Na Węgrzech również przyrządza się ten rarytas, ale w nieco inny niż u nas sposób. Węgierskie chrusty są zdecydowanie bardziej miękkie i puszyste niż nasze rodzime. Warto spróbować tego przepisu, bo całkiem prawdopodobne, że zostanie on w Twojej kuchni na dłużej!

Czego potrzebujesz do przygotowania węgierskiego ciasta na chrusty?

  • 4 żółtka
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka brandy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania chrustów

Sposób przygotowania ciasta jest stosunkowo prosty. Zacznij od rozpuszczenia suchych drożdży w podgrzanym wcześniej mleku. Pamiętaj, że powinno być ciepłe, ale nie możesz go zagotować. Dodaj do nich szczyptę cukru. Następnie do wysokiego naczynia przełóż mąkę, resztę cukru, sól, żółtka, śmietanę i mleko z drożdżami.

Powoli zagniataj ciasto tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Sekretem tego ciasta jest powolne dodawanie roztopionego masła do mieszanki podczas zagniatania. Po zakończonej pracy przykryj naczynie ściereczką i odstaw na pół godziny.

Po tym czasie możesz zacząć przygotowywać chruściki. Rozwałkuj ciasto na płaty grubości pół centymetra. Pokrój płaty w równe prostokąty i postępuj jak zwykle przy chruścikach, zrób otwór na środku i przełóż przez niego krawędź prostokąta. Smaż chrusty w głębokim oleju, aż nabiorą złocistego koloru.

Gotowe!