Na Węgrzech również przyrządza się ten rarytas, ale w nieco inny niż u nas sposób. Węgierskie chrusty są zdecydowanie bardziej miękkie i puszyste niż nasze rodzime. Warto spróbować tego przepisu, bo całkiem prawdopodobne, że zostanie on w Twojej kuchni na dłużej!
Sposób przygotowania ciasta jest stosunkowo prosty. Zacznij od rozpuszczenia suchych drożdży w podgrzanym wcześniej mleku. Pamiętaj, że powinno być ciepłe, ale nie możesz go zagotować. Dodaj do nich szczyptę cukru. Następnie do wysokiego naczynia przełóż mąkę, resztę cukru, sól, żółtka, śmietanę i mleko z drożdżami.
Powoli zagniataj ciasto tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Sekretem tego ciasta jest powolne dodawanie roztopionego masła do mieszanki podczas zagniatania. Po zakończonej pracy przykryj naczynie ściereczką i odstaw na pół godziny.
Po tym czasie możesz zacząć przygotowywać chruściki. Rozwałkuj ciasto na płaty grubości pół centymetra. Pokrój płaty w równe prostokąty i postępuj jak zwykle przy chruścikach, zrób otwór na środku i przełóż przez niego krawędź prostokąta. Smaż chrusty w głębokim oleju, aż nabiorą złocistego koloru.