Smak nie do opisania. Mozaika z galaretki – Takiego deserku nie dostaniecie w cukierni.

Dzisiaj propozycja dla wszystkich koneserów słodkości -w szczególności dla miłośników galaretki która w tym deserze będzie grała główną rolę.

Takiego ciasta nie dostaniecie w cukierni – jest bardzo pyszne i delikatne , podbije wasze podniebienia ,i co ważne – nie wymaga pieczenia. A więc do dzieła !

Składniki:

  • 90 g galaretki kiwi
  • 90 g galaretki wiśniowej
  • 90 g galaretki cytrynowej
  • 20 g żelatyny
  • 500 g słodzonego skondensowanego mleka
  • 950 ml wody

Przygotowanie:

Każdą z galaretek wsyp do oddzielnego naczynia ,zalej wrzącą wodą ( po 300 ml na jedną ) mieszając łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Galaretki odstawiamy do ostygnięcia ,następnie wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny tak, by można było je pokroić.

Teraz przygotujemy jasną część naszego deseru:

20 g żelatyny zalewamy 50 ml wody, odstawiamy do czasu aż nasza żelatyna spęcznieje (opcjonalnie 10 minut). Rozpuszczamy naszą żelatynę w kąpieli wodnej lub mikrofali i mieszamy ze skondensowanym mlekiem. Nasze zastygnięte galaretki kroimy w kostkę i przenosimy ją do formy i zalewamy rozpuszczoną wcześniej żelatyną z mlekiem. Wstawiamy deser do lodówki na około 8 godzin do zastygnięcia.

Smaki galaretek możecie dobierać według uznania , jednak to połączenie daje wyjątkowy słodki, lekko kwaśny smak za sprawą owocowej różnorodności galaretek 🙂 Można również przygotować ten deser na bazie ciastek biszkoptowych. Blendujemy je na okruchy i mieszamy z masłem.

Układamy je w formie i wkładamy do lodówki na 2 godziny, co będzie podstawą dla naszego przyszłego ciasta. Resztę robimy według wcześniej podanego przepisu. Smacznego!