Przepis mojej babci na pyszne, domowe gofry – Super smak

Czy pamiętasz stoiska z pysznie pachnącymi goframi popularne głównie w okresie letnich wakacji?

Jak namawiałeś mamę lub tatę, łapiąc za rękaw i pokazując ręką ladę, za którą były robione te pyszne smakołyki, a Twoim oczom ukazywały się przeróżne dodatki – zaczynając od bitej śmietany, przez kolorowe posypki, na świeżych owocach kończąc.  Teraz ten smak dzieciństwa możesz odtworzyć we własnej kuchni! Oto przepis na najpyszniejsze gofry. 

Składniki: 

  • Mąka – 250 gram 
  • Jajko – 2 sztuki  
  • Mleko –  ½ filiżanki 
  • Masło – 100 gram 
  • Cukier – 100 gram 
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka 

Sposób przygotowania: 

Jajka wbić do miski. Dodać cukier i ubić mikserem. Masło roztopić, następnie wszystkie składniki wrzucić do miski, przy czym mąkę i proszek do pieczenia na samym końcu. Wymieszać dokładnie.  Tak przygotowane ciasto należy piec w gofrownicy bądź w piekarniku w specjalnej silikonowej formie. 

Gofry podawać można z bitą śmietaną, ze świeżymi owocami bądź posypane jedynie cukrem pudrem. Nie pozostaje nic więcej, tylko zajadać – smacznego!