Efektowna i smaczna przystawka w kształcie grzybków. Każdy mnie pyta jak ją zrobiłam. Oto przepis

Nietypowa przekąska w kształcie grzybów wywoła uśmiech na twarzy miłośników grzybobrania, a przy tym zachwyci smakiem. Kilka prostych składników, szybkie wykonanie i w efekcie powstaje zachwycający fragment runa leśnego. Koniecznie wypróbuj!

Składniki:

  • 125 g twarogu
  • 3 jajka
  • 250 g marynowanych pieczarek
  • 1 ogórek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy jajka na twardo i gdy ostygną, ścieramy je na tarce. Podobnie postępujemy z serem. Mieszamy starte produkty i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Dokładnie mieszamy.

Ogórka kroimy w plastry o grubości 5 mm. Delikatnie usuwamy trzony pieczarek, tak aby w kapeluszu powstało niewielkie wgłębienie.

Z wcześniej przygotowanej masy tworzymy kulki, które następnie formujemy w trzony przyszłych grzybów i układamy je na plastrach ogórków.

Trzony z pasty przykrywamy kapeluszami pieczarek. Talerz ozdabiamy sałatą i wybranymi ziołami, a następnie układamy na nim przygotowane grzybki. Smacznego!