Grzyby z warzywami w piekarniku. Smak nie do opisania – lepiej zrób podwójną porcję.

Mieszanka warzywno-pieczarkowa. Pyszna i bogata w składniki odżywcze przekąska na ciepło, która zachwyci oryginalnym połączeniem składników? Mowa tu o pysznej mieszance warzyw i grzybów.

Składniki:
  • bakłażan: 2 sztuki średniej wielkości lub 3 małe
  • cukinia: 1 sztuka
  • pomidory: 2 sztuki
  • czerwona papryka: 3 sztuki
  • pieczarki: 300 gram
  • czosnek: 3 większe ząbki
  • sos sojowy: 60ml
  • olej roślinny: 90ml

Wykonanie:

Przygotuj marynatę sojową: do miski wlej olej, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Wszystko wymieszaj. Warzywa umyj i dokładnie osusz. Papryki wydrąż i pokrój w długie paski. Pomidory pokrój na grube plastry.

Cukinii i bakłażanów nie obieraj ze skóry, tylko pokrój grubo w duże kawałki. Pieczarki obierz i przekrój każdą na pół – jeśli są małe, zostaw je w całości. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce ze sobą. Przygotuj dwa woreczki foliowe i włóż jeden w drugi. Do wewnątrz wsyp warzywa, jeśli się nie zmieszczą, użyj kolejnego podwójnego woreczka.

Warzywa i grzyby w woreczku polej wcześniej przygotowaną marynatą. Zawiąż szczelnie worek i potrząśnij, żeby marynata została równomiernie rozprowadzona na warzywach. Woreczek trzymaj zamknięty przez około pół godziny, co jakiś czas potrząsając woreczkiem.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp mieszankę warzyw i grzybów w marynacie na blachę i rozłóż ją równomiernie tak, aby warzywa nie przylegały do siebie. Piecz 30-35 minut, w połowie czasu pieczenia przemieszaj delikatnie warzywa.

Warzywa są gotowe do spożycia na ciepło lub na zimno; mogą stanowić dodatek do dania głównego, ale smakują też rewelacyjnie jako osobna przekąska. Ich dużą zaletą jest niska kaloryczność, dzięki temu, że są upieczone w piekarniku. W lecie można je również przyrządzić na grillu ze znajomymi. Smacznego!