Pokochasz je od pierwszego spróbowania. Jabłkowa Symfonia – cudowne ciasto z jabłkami.

To cudowne ciasto, które składa się z wielu warstw, między innymi jest to masa budyniowa, bita śmietana, biszkopt korzenny, galaretka, jabłka oraz wiórki czekoladowe.

Chociaż jego wykonanie wymaga od nas troszkę pracy, to obiecujemy, że naprawdę warto. Każda warstwa ciasta jest idealnie skomponowana, dzięki czemu całość jest pyszna i aromatyczna, ale największą zaletą jest to, że wystarczy kawałek, aby zaspokoić potrzeby całej rodziny.

SKŁADNIKI

BISZKOPT:

  • cynamon 2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 6 sztuk,
  • mąka pszenna 1 szklanka,
  • imbir, gałka muszkatołowa, zmielone goździki 1/3 łyżeczki,
  • kardamon (opcjonalnie).

MASA Z JABŁEK:

  • masło 1 łyżka,
  • jabłka 1,5 kilograma,
  • galaretka 1 opakowanie.

KREM BUDYNIOWY:

  • cukier 4 łyżki,
  • cukier waniliowy 1 opakowanie,
  • masło 250 gram,
  • mleko 500 ml,
  • bezcukrowy budyń waniliowy 2 opakowania.

DODATKI:

  • cukier puder 1 łyżka,
  • czerwona galaretka 2 opakowania,
  • śmietana kremówka 300 ml,
  • podłużne biszkopty około 210 gram,
  • czekoladowe wiórki.

WYKONANIE