Pokochasz je od pierwszego spróbowania. Jabłkowa Symfonia – cudowne ciasto z jabłkami.
BISZKOPT
Ustaw piekarnik na temperaturę 160 stopni (funkcja termoobieg). Oddziel białka od żółtek, a następnie, weź wysokie naczynie i ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując (do powstania gęstej i lśniącej masy).
Dodaj żółtka, wszystko nadal ucieraj mikserem do czasu aż masa utworzy całość. Do mieszanki przesiej mąkę, dodaj przyprawy oraz proszek do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki lub specjalnej szpatułki.
Włóż ciasto na blachę (wcześniej wysmaruj i wyłóż papierem do pieczenia) o wymiarach 25 na 40 centymetrów. Wyrównaj powierzchnię ciasta i wstaw do piekarnika na 40 minut, następnie pozostaw do ostygnięcia. Zimne ciasto wyjmij z blachy, przekrój na dwie części i tylko jedną z nich pozostaw nadal w blaszce.
MASA Z JABŁEK
Obierz jabłka ze skórek, a następnie zetrzyj na grubszej tarce. Roztop na patelni łyżkę masła i dodawaj do niej uprzednio starte jabłka. Od czasu do czasu mieszając, smaż je około 5 do 10 minut. Do usmażonych jabłek dodaj jedno opakowanie galaretki cały czas, mieszając aż proszek cały się nie rozpuści. Odstaw wszystko do ostygnięcia.
MASA BUDYNIOWA
W dwóch szklankach mleka oraz dodatku cukru waniliowego, ugotuj dwa opakowania budyniu. Zagotowaną masę pozostaw na około pół minuty na małym ogniu, mieszając cały czas. Następnie przykryj budyń folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
Dokładnie mieszając, rozpuść drugą galaretkę w gorącej wodzie i zostaw, aby wystygła. Masło (250 gram), utrzyj dokładnie mikserem, a potem, dodawaj do niego stopniowo budyń. Miksuj aż, uzyskasz jednolity krem. Połowę z otrzymanej masy wyłóż na biszkopt, który pozostaw na blaszce.
Następnie na to połóż masę z jabłek, wszystko wyrównując. Namocz biszkopty w rozpuszczonej galaretce i poukładaj je na jabłkach. Wstaw ciasto do lodówki na około 15 do 30 minut. Gdy ciasto zostanie schłodzone i odpowiednio stężałe wylej na nie warstwę biszkoptów oraz resztę galaretki.
Odstaw na chwile do lodówki (galaretka musi stężeć). Po wyjęciu z lodówki na zastygłą już galaretkę wyłóż drugą część masy budyniowej. Następnie połóż na nią pozostałą część biszkopta, możesz lekko je docisnąć (uważaj, żeby nie zgnieść żadnej warstwy).
FAZA KOŃCOWA
Ubij kremówkę, aby była stała, a następnie dodaj cukier puder. Po ostygnięciu wyłóż masę na wierzch ciasta i wszystko wyrównaj.