Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i sodę. Dokładnie wymieszaj. Wlej kefir i olej. Podczas mieszania składników suchych z mokrymi obserwuj konsystencję ciasta. Masa powinna być zdecydowanie bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe.Jednak rzadsza od ciasta drożdżowego (nie powinno być możliwe wyrabianie rękoma). W razie potrzeby podsyp mąką lub dodaj odrobinę więcej kefiru.
Na patelni rozgrzej olej. Na dłoń nałóż łyżkę stołową przygotowanego ciasta. Aby słabiej kleiło się do ręki, posyp ją wcześniej odrobiną mąki. W porcji ciasta umieść kilka owoców, złącz krawędzie i umieść placuszek na patelni. Placuszki smaż pod przykrywką, po ok. 3 minut z każdej strony, na średnim ogniu. Po zdjęciu z patelni warto układać je na ręczniku papierowym.