Uwielbiam ich smak. Idealnie puszyste placuszki z jagodami, z przepisu mojej teściowej.

Nie wpadłabym na pomysł stworzenia tej potrawy, gdyby nie moja sąsiadka. Kiedy tylko spróbowałam jej placuszków z jagodami, od razu poprosiłam o przepis. Teraz robię je każdego lata, ku uciesze całej rodziny.

Składniki

  • kefir: 400 ml
  • cukier: 1,5 – 2 łyżki
  • sól: 0,5 łyżeczki
  • łyżeczka sody
  • łyżka oleju (może być słonecznikowy)
  • mąka: 350 – 400 g (ja używam pszennej)
  • 400 g jagód (można też użyć innych owoców)

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i sodę. Dokładnie wymieszaj. Wlej kefir i olej. Podczas mieszania składników suchych z mokrymi obserwuj konsystencję ciasta. Masa powinna być zdecydowanie bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe.Jednak rzadsza od ciasta drożdżowego (nie powinno być możliwe wyrabianie rękoma). W razie potrzeby podsyp mąką lub dodaj odrobinę więcej kefiru.

Na patelni rozgrzej olej. Na dłoń nałóż łyżkę stołową przygotowanego ciasta. Aby słabiej kleiło się do ręki, posyp ją wcześniej odrobiną mąki. W porcji ciasta umieść kilka owoców, złącz krawędzie i umieść placuszek na patelni. Placuszki smaż pod przykrywką, po ok. 3 minut z każdej strony, na średnim ogniu. Po zdjęciu z patelni warto układać je na ręczniku papierowym.

Dzięki wykorzystaniu kefiru ciasto jest wyjątkowo puszyste. Z powyższych proporcji wychodzi zazwyczaj 12 – 14 placków. Najpyszniejsze są na ciepło podane z mlekiem i oprószone cukrem pudrem. Smacznego!