Przepis na przekąskę doskonałą – łatwe i szybkie w przygotowaniu pączki jogurtowe.

Uwielbiasz pączki? Poznaj przepis, dzięki któremu, bez użycia drożdży, będziesz mógł cieszyć się pysznymi pączkami, które wyróżniają się niezwykłą delikatnością i giętkością.

Gdy raz zrobisz te pączki jogurtowe, będzie to Twoja ulubiona, słodka przekąska. Zrobienie ich jest na prawdę proste i szybkie, a efekty przepyszne.

Jakie składniki musisz przygotować?

  • 1 jajko,
  • 5 łyżek cukru,
  • szczypta soli,
  • 250 ml białego jogurtu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia,
  • jeśli masz ochotę, to również cukier puder do obsypania wierzchu pączków.

Zadbaj o to, aby w pomieszczeniu, w którym będziesz robił pączki, panowała temperatura pokojowa.

Przygotowanie zacznij od wymieszania jajka, soli, jogurtu i cukru w jednym naczyniu, np. misce, a następnie dodaj do nich jeszcze 3 łyżki oleju oraz sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do tej mieszanki dodawaj przesianą mąkę, a następnie znowu wszystko wymieszaj.

Dobrze przyrządzone ciasto powinno być elastyczne i giętkie. Jeśli ciasto będzie niedobre, dodaj do niego mąkę, ale możesz również dolać trochę mleka lub jogurtu. Zawinięte w folię ciasto zostaw na 25 minut. Po upływie tego czasu podziel je na 2 części i rozwałkuj. Optymalna grubość to 1 cm.

Weź szklankę i wytnij pierścienie, a w ich środku kolejne, tak, aby uzyskać kształt pączka z dziurką. Nalej olej na patelnię i smaż pączki do momentu, aż każda ze stron będzie zarumieniona. Pączki są gotowe do jedzenia.