Takie połączenie po prostu musi smakować. Pyszne kakaowe ciasto przełożone masą budyniową.

Masz ochotę na pyszne, a zarazem szybkie w przygotowaniu ciasto?

Mam dla Ciebie idealny przepis na ciasto kakaowe z dodatkiem budyniu, które z pewnością będzie bardzo szybko znikać z talerzy domowników. Koniecznie sprawdź i się przekonaj.

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek stołowych kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 5 jajek

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie bananowe
  • 600 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g masła

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej wodę i olej, a następnie dodaj 3/4 szklanki cukru oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj na ogniu. Pozostaw do ostudzenia. Białka ubij na sztywną pianę, w międzyczasie powoli wsyp pół szklanki białego cukru. Stopniowo dodaj także wszystkie żółtka. Do przygotowanej masy powoli wlej ostudzoną masę kakaową.

Dodaj mąkę, proszek i sodę, wszystko dokładnie i powoli wymieszaj. Przygotowaną masę przelej do odpowiedniej formy i nastaw piekarnik na 180 stopni. Po około 40 minutach ciasto powinno być gotowe, wtedy przekrój je na dwie równe części.

Ugotowany i ostudzony budyń utrzyj z masłem, a następnie przełóż nim ciasto. Całość możesz polać ulubioną polewą czekoladową. Smacznego!