Uwielbiam tę chrupiącą serową panierkę – Przygotowałam najsmaczniejszy kalafior na świecie.

Chociaż nie każdy jest zwolennikiem warzyw, a zwłaszcza kalafiora, tak dzięki temu przepisowi wielu niejadków może zmienić zdanie na temat zdrowego odżywiania. 

Czego będziemy potrzebować:

  • jedna dorodna główka kalafiora (sprawdzamy, czy nie ma śladów zepsucia)
  • ok. 50 g tartego sera (twardego)
  • trzy średniej wielkości jajka
  • sześć łyżek mąki
  • łyżka tartej bułki
  • ulubiony olej (do smażenia)
  • sól
  • 1/2 łyżeczki curry, lub inne preferowane przez nas przyprawy

Realizacja:

Podzielony na różyczki kalafior wkładamy do rondla z wodą i dodatkiem soli. Od chwili wrzenia czekamy 5 min. po czym przelewamy warzywo na durszlak do odcedzenia. W głębokim naczyniu ubijamy jajka z curry, dodając jednocześnie odrobinę mąki i soli. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

W kolejnym naczyniu mieszamy ze sobą tartą bułkę z tartym serem. Zanurzamy pojedyncze różyczki kalafiora w cieście, a następnie powtarzamy czynność w naczyniu z tartą bułką i serem. Tak przygotowany kalafior smażymy na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości oleju do uzyskania złotobrązowego koloru.

Dzięki zastosowaniu panierki danie to sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięs, ryb, czy samodzielnie w formie wyjątkowej przekąski.