Pół godziny i gotowa zupa kalafiorowa z marchewką i serem – nigdy nie jadłam lepszej.

Zupa kalafiorowa z dodatkiem marchewki, selera i sera

Szybka do zrobienia i pyszna w smaku zupa kalafiorowa – perfekcyjnie zda egzamin i rozgrzeje nas w zimniejsze dni.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora (średniej wielkości), którą podzielimy na różyczki,
  • 1 potarta marchewka,
  • 1/4 szklanki pokrojonego selera,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka startego sera cheddar,
  • słodka/wędzona/ostra papryka,
  • inne ulubione przyprawy, zioła.

2 szklanki wody i kostkę rosołową możemy zastąpić 2 szklankami gotowego wywaru.

Sposób przygotowania:

Główkę kalafiora rozdzielamy na małe różyczki. Marchewkę trzemy na tarce, a seler kroimy na małe cząstki. Wkładamy kalafior, marchewkę i seler do garnka i zalewamy bulionem lub wodą i wrzucamy kostkę rosołową. Doprowadzamy to do wrzenia, a potem gotujemy przez około 15 minut lub do miękkości warzyw.

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę, sól i pieprz. Następnie stopniowo dodajemy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia.

Zmniejszamy moc palnika i dodajemy starty ser. Taką mieszankę wlewamy do garnka z zupą. Smacznego!