Kapusta po francusku – Czegoś tak dobrego jeszcze z pewnością nie jadłaś. O wiele lepsza niż tradycyjne gołąbki.

Zapiekana kapusta w stylu francuskim. Jeśli gołąbki to Twój numer jeden w kuchni od dziś się to zmieni. Czas na nowego lidera!

Kapusta, uwielbiana w wielu odsłonach przez Polaków, ma rzesze zwolenników również u naszych zachodnich sąsiadów, zwłaszcza we Francji. Wykorzystywana jest w wielu pysznych przepisach, ale ten który przedstawię Ci dzisiaj już na zawsze wpisze się do Twego kulinarnego menu.

Lista składników

  • kapusta – 1 kg
  • mięso mielone – 800 g
  • ziemniaki – 500 g (zamiennie można wykorzystać ryż)
  • jajka – 5 sztuk
  • cebula – 3 sztuki
  • kwaśna śmietana – 200 g
  • mleko – 120 ml
  • sól i pieprz wedle uznania

Sposób przygotowania

Na początku przygotuj kapustę. Usuń wierzchnie liście, a następnie dobierz odpowiedni garnek, tak aby zmieściła się do niego cała główka kapusty. Wlej do niego wodę i doprowadź ją do wrzenia. Do gotującej się wody włóż główkę kapusty i poczekaj do momentu, aż liście zaczną się oddzielać.

Porozdzielane liście gotuj jeszcze przez 2 minuty. W dalszej kolejności wyjmij je i ostudź. Najlepiej będzie, jak zahartujesz je w zimnej wodzie. Z tak przygotowanych liści poodcinaj twardsze części, a następnie zeszklij na patelni cebulę.

Dołóż do niej mięso mielone i smaż na małym ogniu. Teraz obierz i opłucz ziemniaki, po czym zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i dodaj do smażącego się mięsa. Całość smaż do momentu, aż ziemniaki będą al dente. Jeśli nie przepadasz za ziemniakami możesz wybrać ugotowany ryż.

Przygotuj osobną miskę, do której wbij jajka i wlej mleko. Całość starannie roztrzep, aż osiągniesz konsystencję jednolitej masy. Liście kapusty poukładaj na dnie naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia, tak aby dokładnie zakryły cały spód.

Teraz wyłóż połowę mięsnego farszu i zalej ubitymi z mlekiem jajkami. Kolejne warstwy przekładaj w tej samej kolejności, czyli liście, farsz i jajka. Na końcu przykryj całość ostatnią warstwą liści, które tym razem posmaruj kwaśną śmietanką. W między czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 40 minut.

Zapiekanka z pieczonej kapusty, mięsa i ziemniaków to danie niezwykle smaczne, proste i nie wymagające dużego nakładu czasu na przygotowanie. To idealny pomysł na danie główne podczas imprezy organizowanej dla większej ilości gości. Musisz koniecznie spróbować tego przepisu, który obok polskich gołąbków zapewne stanie się jednym z Twoich kapuścianych ulubieńców.