Zrób ją z tego przepisu a nie zrobisz już w inny sposób – Karkówka – palce lizać.
Nie da się ukryć, że soczysta karkówka to ulubiona potrawa wielu Polaków. Niestety, nie zawsze wychodzi nam ona taka, jaką sobie wymarzyliśmy – bywa za sucha lub zbyt ciężko strawna.
Co gorsza, jej przygotowanie, często wiąże się ze stosem brudnych naczyń. Ale nie u nas! Z naszym przepisem karkówka zawsze wychodzi doskonała, w dodatku przygotujesz ją w jednym naczyniu. Nie wierzysz? Sam zobacz!
Czego potrzebujesz do przygotowania mięsa:
- Kilogram świeżej karkówki,
- Pół kilo pieczarek,
- Cebule – 3 szt.,
- Mąkę – ok. 2/3 łyżki stołowe (do oprószenia mięsa),
- Olej,
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka.
Czego potrzebujesz do przygotowania sosu:
- Przecier pomidorowy – trzy łyżki stołowe,
- Sos sojowy lub maggi – dwie łyżki stołowe,
- Ocet i cukier – po dwie łyżki z każdego rodzaju,
- Woda – ok. pół szklanki (120 ml).
Jak przygotować:
Mięso myjemy i kroimy w plasterki. Następnie doprawiamy je naszą mieszanką przypraw: mocno nacieramy słodką papryką w proszku, solą i pieprzem. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem (wystarczy okryć folią aluminiową) do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Jeśli mamy więcej czasu, możemy marynować mięso w ten sposób nawet całą noc. Gdy karkówka przesiąknie już porządnie przyprawami, wyjmujemy ją i obtaczamy każdy kawałek w mące.
Teraz musimy karkówkę obsmażyć po obu stronach – na oleju. Gdy to zrobimy, przekładamy ją do brytfanki albo naczynia żaroodpornego. Mięso obkładamy z wierzchu talarkami cebuli i pieczarkami – te kroimy wcześniej w paski.
Całość polewamy sosem, czyli kompozycją z: przecieru pomidorowego z wodą, cukrem i octem oraz odrobiną sosu sojowego lub dodatkiem maggi.