Zrób ją z tego przepisu a nie zrobisz już w inny sposób – Karkówka – palce lizać.

Nie da się ukryć, że soczysta karkówka to ulubiona potrawa wielu Polaków. Niestety, nie zawsze wychodzi nam ona taka, jaką sobie wymarzyliśmy – bywa za sucha lub zbyt ciężko strawna.

Co gorsza, jej przygotowanie, często wiąże się ze stosem brudnych naczyń. Ale nie u nas! Z naszym przepisem karkówka zawsze wychodzi doskonała, w dodatku przygotujesz ją w jednym naczyniu. Nie wierzysz? Sam zobacz!

Czego potrzebujesz do przygotowania mięsa:

  • Kilogram świeżej karkówki,
  • Pół kilo pieczarek,
  • Cebule – 3 szt.,
  • Mąkę – ok. 2/3 łyżki stołowe (do oprószenia mięsa),
  • Olej,
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka.

Czego potrzebujesz do przygotowania sosu:

  • Przecier pomidorowy – trzy łyżki stołowe,
  • Sos sojowy lub maggi – dwie łyżki stołowe,
  • Ocet i cukier – po dwie łyżki z każdego rodzaju,
  • Woda – ok. pół szklanki (120 ml).

Jak przygotować:

Mięso myjemy i kroimy w plasterki. Następnie doprawiamy je naszą mieszanką przypraw: mocno nacieramy słodką papryką w proszku, solą i pieprzem. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem (wystarczy okryć folią aluminiową) do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Jeśli mamy więcej czasu, możemy marynować mięso w ten sposób nawet całą noc. Gdy karkówka przesiąknie już porządnie przyprawami, wyjmujemy ją i obtaczamy każdy kawałek w mące.

Teraz musimy karkówkę obsmażyć po obu stronach – na oleju. Gdy to zrobimy, przekładamy ją do brytfanki albo naczynia żaroodpornego. Mięso obkładamy z wierzchu talarkami cebuli i pieczarkami – te kroimy wcześniej w paski.

Całość polewamy sosem, czyli kompozycją z: przecieru pomidorowego z wodą, cukrem i octem oraz odrobiną sosu sojowego lub dodatkiem maggi.

Przykrywamy brytfannę i wstawiamy ją do piekarnika na ok. półtorej godziny. Mięso pieczemy w temperaturze 200 °C.Zobaczysz, Twoja aromatyczna karkówka podbije serce każdego, kto jej skosztuje!