Kartacze z mięsem – Popularne litewskie cepeliny, według sprawdzonego przepisu mojej babci

Kartacze z mięsem, nazywane cepelinami ze względu na swój charakterystyczny kształt. Dość duże, ziemniaczane kluski z genialnym, aromatycznym farszem mięsnym trafiły do serc moich bliskich tak bardzo, że jestem zmuszona robić je bardzo często.

Delikatne i mięciutkie ciasto, według przepisu mojej babci, trafi również do serc Twoich bliskich. Przygotuj od razu podwójną porcję… Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • 600 g surowych ziemniaków
  • 100 g boczku
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • śmietana do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Do mięsa mielonego, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odsącz wodę wraz ze skrobią(wodę ze skrobią będziesz potrzebować później).

Gotowane ziemniaki, przeciśnij przez praskę i dodaj do surowych startych ziemniaków.

Odstaną wodę ze skrobią na dnie ostrożnie odlej. Dodaj skrobię szybko do ziemniaków, dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko wymieszaj.

Ugnieć jednolite ciasto, a jego jakość możesz łatwo sprawdzić, wykonując mały eksperyment. Uformowaną z ciasta małą kulkę, wrzuć do wrzącej wody i poczekaj 1-2 minuty. Jeśli kulka nie rozleci się, ciasto jest gotowe. Jeśli zaś nie, dodaj trochę skrobi i eksperymentuj ponownie, aż kulka zachowa swój kształt.

Mokrymi dłońmi, uformuj spore, owalne kluski z porcją mięsnego farszu w środku. Kartacze gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 15 minut od momentu, kiedy wypłyną na wierzch.

W tym czasie, podsmaż na rozgrzanej patelni pokrojony w małą kosteczkę boczek z cebulką na złoty kolor.

Do otrzymanych skwarek, możesz dodać również kwaśną śmietanę, ale nie jest to konieczne. Śmietanę można dodać na końcu.

Podawaj kartacze, najlepiej w głębokim talerzu, polane skwarkami i śmietaną. Smacznego!

Smak tych kartaczy w bardzo dużym stopniu zależy od jakości użytych produktów, głównie ziemniaków. Z pewnością nie nadają się do przygotowania ich ziemniaki zielone, lub co gorsze – kiełkujące. Łączenie ze sobą ziemniaków surowych zgotowanymi musi odbywać się szybko i sprawnie, aby nie zrobiły się szare. Wtedy będą wyglądały mniej apetycznie, a nam nie o to przecież chodzi. Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!