Ta sekretna sztuczka szefa kuchni sprawia, że kawałki kurczaka są zawsze delikatne. Kurczak nigdy nie jest wysuszony. Przepis.
Znudziły Ci się tradycyjne kotlety schabowe?
Szukasz wyjątkowego przepisu na idealnie kruchego, soczystego i miękkiego kurczaka? Ten przepis to mięso w oryginalnym sosie, które ma charakterystyczny, niepowtarzalny smak i wspaniałą konsystencję. To zupełnie jak jedzenie w najlepszej restauracji.
Składniki:
- ok. Piersi z kurczaka, 0,5 kg
- 4 łyżki olejów roślinnych
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego (lub octu ryżowego lub soku z cytryny)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 białko jajka
- Pieprz czarny mielony – według uznania
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego z cydru
- 1 łyżka nasion sezamu
Przygotowanie:
Pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki.
Połączyć wszystkie składniki marynaty. Zamarynuj mięso. Pozostawić na co najmniej 30 minut. Wymieszać wszystkie składniki i przygotować sos.
Na rozgrzanej patelni, rozgrzej olej. Smażyć kawałki kurczaka przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe.
Wymieszaj sos z olejem i kontynuuj smażenie przez 2 minuty na mniejszym ogniu.