Ta sekretna sztuczka szefa kuchni sprawia, że kawałki kurczaka są zawsze delikatne. Kurczak nigdy nie jest wysuszony. Przepis.

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety schabowe?

Szukasz wyjątkowego przepisu na idealnie kruchego, soczystego i miękkiego kurczaka? Ten przepis to mięso w oryginalnym sosie, które ma charakterystyczny, niepowtarzalny smak i wspaniałą konsystencję. To zupełnie jak jedzenie w najlepszej restauracji.

Składniki:

  • ok. Piersi z kurczaka, 0,5 kg
  • 4 łyżki olejów roślinnych

Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub octu ryżowego lub soku z cytryny)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 białko jajka
  • Pieprz czarny mielony – według uznania

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego z cydru
  • 1 łyżka nasion sezamu

Przygotowanie:

Pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki.

Połączyć wszystkie składniki marynaty. Zamarynuj mięso. Pozostawić na co najmniej 30 minut. Wymieszać wszystkie składniki i przygotować sos.

Na rozgrzanej patelni, rozgrzej olej. Smażyć kawałki kurczaka przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe.

Wymieszaj sos z olejem i kontynuuj smażenie przez 2 minuty na mniejszym ogniu.

Gdy mięso będzie już ugotowane, podawać z ryżem lub posiekanym szczypiorkiem.