Gdy tylko wystawisz na stół znikną wszystkie w kilka chwil. Kotleciki nadziewane z mielonego kurczaka – super przepis.

Kotleciki nadziewane z mielonego kurczaka

Przepisów na przygotowanie kurczaka jest wiele, ale czy ktoś już próbować kotletów mielonych z kurczaka? Jeżeli nie to koniecznie musisz spróbować nasz przepis!

Składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania tego dania:

  • dwa jajka,
  • jedną dużą cebulę,
  • 1 kg mielonego mięsa z kurczaka,
  • dwie łyżki mąki kukurydzianej,
  • pięć łyżek mąki pszennej,
  • dwie łyżeczki soku z cytryny,
  • jeden pęczek kopru,
  • dwie łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • 300 ml oleju roślinnego do smażenia,
  • proszek do pieczenia,
  • 100 g twardego sera,
  • 200 g masła.

Sposób przygotowania:

Jeżeli chodzi o sposób przygotowania to musimy pamiętać, aby zacząć od pokrojenia masła w kostkę i włożenia go do zamrażalki, siekamy również koperek oraz trzemy ser na tarce. Gdy to zrobimy to powinniśmy przejść do przygotowania ciasta.

Aby przygotować ciasto musimy w pierwszej kolejności wymieszać dwa jajka z dwiema łyżkami soku z cytryny. Dodać do tego łyżkę soli oraz pół łyżeczki papryki, kurkumy oraz granulowanego czosnku. Wszystko to razem mieszamy.

Potem dodajemy do tego 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki kukurydzianej, szczyptę proszku do pieczenia oraz ćwierć szklanki wody. I mieszamy wszystko ponownie ze sobą.

Mąka pszenna, która nam zostanie będzie potrzebna do otoczenia kotletów przed smażeniem.

W następnej kolejności, gdy już wszystko przygotowaliśmy musimy zacząć odrywać kawałki mięsa od siebie i zacząć formować je w placki. Należy jednak pamiętać, aby w środek placków dodać wcześniej obtoczone masło w tartym serze oraz koprze. Masło podczas formowania kotletów musi zostać w środku mięsa.

Tak uformowane kotlety należy dokładnie obtoczyć w mące pszennej, która nam pozostała. I zacząć smażenie na patelni.