Pyszne soczyste plastry cukinii w specjalnym cieście – Każdemu zasmakują. Idealne na obiad lub kolację

Nie macie pomysłu na prosty i szybki obiad lub sycącą kolację?

Twoje dzieci pokochają kotleciki z cukinii w panierce. Jeśli chodzi o dodatki możesz wybierać spośród ulubionych – może być to np. ryż lub puree ziemniaczane. Jeśli jesteś miłośnikiem ostrzejszych dań, możesz też dodać odpowiednie przyprawy czy zioła.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • mielony pieprz czarny do smaku
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Sposób wykonania:

Cukinię myjemy i kroimy na plastry o grubości nie większej niż 1cm. Delikatnie rozbijamy je z obu stron. Doprawiamy pieprzem do smaku i obtaczamy w mące.

Jajka ubijamy z mlekiem i solą. Następnie zanurzamy w nich kawałki cukinii i obtaczamy w bułce tartej.

Przekładamy cukinię w panierce na talerz i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Sprawi to, że panierka nie będzie odpadała podczas smażenia.  Na patelni rozgrzewamy olej oraz masło i smażymy cukinię do momentu przybrania przez nią złotawego koloru.

Gotowe kotleciki możemy podać z sosem śmietanowo-ziołowym: śmietanę 12% wystarczy wymieszać z czosnkiem, szczyptą soli i poszatkowanymi, ulubionymi ziołami. SMACZNEGO!