Dietetyczne kotleciki z mielonego bez dodatku oleju. Bez smażenia na patelni. Jedz i chudnij

Aby zrzucić zbędne kilogramy, nie wystarczy seria codziennych ćwiczeń. Równie ważne jest skrupulatne analizowanie tego, co się je na co dzień.

Istnieją przepisy kulinarne, które ułatwią Ci walkę z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Jednym z nich jest receptura na przepyszne kotlety z mięsa mielonego, których nie musisz… smażyć na patelni! Ich przygotowanie jest bardzo proste!

Co będzie Ci potrzebne? Składniki na kotleciki mielone

Do przyrządzenia kotletów potrzebujesz oczywiście 600 g mielonego mięsa drobiowego. Na liście pozostałych składników znalazły się: 

  • 80 g chudego twarogu;
  • 200 g kapusty białej;
  • 1 jajko;
  • pół pęczka kopru;
  • pół łyżeczki sproszkowanego czosnku;
  • pół łyżeczki chmielu suneli.

Teraz możesz zabrać się do pichcenia!

Przygotowanie dietetycznych kotlecików mielonych

Mięso połącz ze wszystkimi przyprawami. Poszatkuj kapustę i porządnie umyj pod bieżącą wodą. W osobnym naczyniu przygotuj twarożek, mieszając go z jajkiem. Następnie do mięsa dodaj kapustę i twaróg. Wszystko wymieszaj. Nastaw piekarnik na 180 stopni.

W tym czasie możesz zacząć formowanie mięsnych kulek. Z podanych proporcji otrzymasz około 12 klopsów. Kolejny etap to wyłożenie pergaminem metalowej blachy. Ułóż na niej kotleciki i piecz w piekarniku przez co najmniej pół godziny. Dlaczego akurat taki dobór komponentów zapewnia wysmuklenie sylwetki?

Mięso połączone z warzywami dostarczy Ci wartościowych składników, a rezygnacja ze smażenia na oleju tylko podwoi stawkę w walce z odkładającym się tu i ówdzie tłuszczykiem. Spróbuj kotlecików mielonych w tym wydaniu choć raz, a już na stałe zagoszczą w Twoim menu!