Przekonaj się, jakie są smaczne kotleciki z piekarnika. Tak dobrych jeszcze nie jadłaś.

Przytoczę Wam niesamowity przepis na pieczone kotleciki. Dla odmiany nie usmażycie ich na patelni.

Mięsko pieczone w piekarniku nie traci swoich walorów. Jest soczyste, pyszne i po prostu zdrowsze niż smażone na oleju.

Składniki:

  • 5 kromek białego chleba
  • 3 cebule
  • natka pietruszka
  • 1kg mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • mleko

Receptura:

Zajmijmy się teraz przygotowaniem mięsa mielonego. W tym celu namoczmy kromki chleba w mleku. Nasiąknięte mlekiem kromki wyciśnijmy, by pozbyć się jego nadmiaru. Mając tę czynność za sobą posiekajmy cebulę w drobniutkie kawałeczki. Nie zapomnijmy posiekać również ziół.

W następnej kolejności ubijmy 3 jajka do wcześniej przygotowanej miski. Dodajmy wcześniej posiekane zioła nie zapominając o musztardzie. Teraz możemy przejść do ugniatania mięsa mielonego i ukształtowania z nich małych kotlecików. Na tym etapie skupmy się na przygotowaniu blachy do pieczenia.

Do pieczenia naszych kotlecików najlepiej przysłuży się pergamin, ale w przypadku jego braku równie dobrze sprawdzi się olej roślinny, którego naniesiemy na blachę. Po włożeniu blachy do piernika ustawmy go na temperaturę oscylującą między 200 a 220 stopni. Czas trwania pieczenia wyniesie w tym wypadku pół godziny, choć zależne jest to od piekarnika, którym dysponujemy.

Po upływie tego czasu możemy wyjąć blachę i przygotować nasze pieczone kotleciki do prawdziwej uczty dla podniebienia. Nic tylko życzyć smacznego !