Mięsko pieczone w piekarniku nie traci swoich walorów. Jest soczyste, pyszne i po prostu zdrowsze niż smażone na oleju.
Zajmijmy się teraz przygotowaniem mięsa mielonego. W tym celu namoczmy kromki chleba w mleku. Nasiąknięte mlekiem kromki wyciśnijmy, by pozbyć się jego nadmiaru. Mając tę czynność za sobą posiekajmy cebulę w drobniutkie kawałeczki. Nie zapomnijmy posiekać również ziół.
W następnej kolejności ubijmy 3 jajka do wcześniej przygotowanej miski. Dodajmy wcześniej posiekane zioła nie zapominając o musztardzie. Teraz możemy przejść do ugniatania mięsa mielonego i ukształtowania z nich małych kotlecików. Na tym etapie skupmy się na przygotowaniu blachy do pieczenia.
Do pieczenia naszych kotlecików najlepiej przysłuży się pergamin, ale w przypadku jego braku równie dobrze sprawdzi się olej roślinny, którego naniesiemy na blachę. Po włożeniu blachy do piernika ustawmy go na temperaturę oscylującą między 200 a 220 stopni. Czas trwania pieczenia wyniesie w tym wypadku pół godziny, choć zależne jest to od piekarnika, którym dysponujemy.