Super przepis, który każda z nas powinna znać. Dawno nie zrobiłam tak puszystych pysznych kotlecików.

Delikatne drobiowe kotleciki są bardzo smaczne i sycące.

Można przygotować je w piekarniku, a d farszu dodać ulubione dodatki jak np. ser. Zapewne każdemu one przypadną do gustu i zasmakują.

Składniki:

  • 500 g zmielonego mięsa z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szkl. płatków owsianych,
  • 1/2 szkl. wody bądź mleka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Mleko czy też wodę wymieszać z jajkiem i tak przygotowaną mieszaniną zalać płatki owsiane po czym odstawić na około 20 minut. Cebulę drobniutko pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Te składniki wymieszać z kurczakiem.

Płatki owsiane połączyć z czarnym pieprzem, papryką oraz solą i przełożyć je do mięsa. Następnie z przygotowanej masy uformować kotleciki. W naczyniu dobrze rozgrzać olej roślinny. Każdy klopsik smażyć w nim z obu stron aż do uzyskania złotego wyglądu.

Dla urozmaicenia można wykonać panierkę z mielonych orzeszków ziemnych lub zwykłych orzechów. Wtedy można uzyskać nie tylko chrupiącą skórkę, ale także pyszny i zmodyfikowany smak.

Jako dodatek do kotlecików można zaserwować np. ulubiony sos. Smacznego!