Teściowa w końcu zdradziła przepis. Kotlety „Ptasie mleczko” – soczyste i delikatne.

Kotlety ptasie mleczko charakteryzują się soczystym i delikatnym smakiem. Mogą być one alternatywą od codziennych i standardowych obiadów.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka,
  • 3 kromki pszennego chleba,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 surowe jajka,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 20 ml mleka,
  • pietruszka bądź koperek – dowolnie,
  • 100 g tartego sera,
  • 20 g masła,
  • odrobina soli do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kromki chleba należy moczyć w 100 ml mleka. Cebule obrać i drobniutko posiekać dodając ją do odciśniętego chleba. Składniki dobrze wymieszać z dodatkiem soli oraz czarnego pieprzu.

Nadzienie składa się z ugotowanych jajek na twardo w połączeniu z serem oraz startym na tarce twardym masłem i dodatkiem ulubionych ziół.

Odbierać po kawałki mięsa, na którego środek nałożyć przygotowany farsz i zacisnąć krawędzie tworząc kształt kotletów. 2 surowe jajka trzeba jeszcze wymieszać z mąką, 100 ml mleka, a także z sodą oczyszczona i dodatkiem soli z pieprzem.

Każdy uformowany kotlet zanurzać w tym cieśnie i smażyć na patelni z wcześniej dobrze rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z każdej strony aż do zarumienienia. Można podawać z ulubionymi dodatkami jak np. ziemniaczanym puree i ogórkami.

Kurczaka można zastąpić innym rodzajem mięsa, ale trzeba będzie piec je dodatkowo w piekarniku ok. 20 min. w 180 stopniach.