Kromki chleba należy moczyć w 100 ml mleka. Cebule obrać i drobniutko posiekać dodając ją do odciśniętego chleba. Składniki dobrze wymieszać z dodatkiem soli oraz czarnego pieprzu.
Nadzienie składa się z ugotowanych jajek na twardo w połączeniu z serem oraz startym na tarce twardym masłem i dodatkiem ulubionych ziół.
Odbierać po kawałki mięsa, na którego środek nałożyć przygotowany farsz i zacisnąć krawędzie tworząc kształt kotletów. 2 surowe jajka trzeba jeszcze wymieszać z mąką, 100 ml mleka, a także z sodą oczyszczona i dodatkiem soli z pieprzem.
Każdy uformowany kotlet zanurzać w tym cieśnie i smażyć na patelni z wcześniej dobrze rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z każdej strony aż do zarumienienia. Można podawać z ulubionymi dodatkami jak np. ziemniaczanym puree i ogórkami.