Krem mascarpone o smaku kawowym doskonale nadaje się do tiramisu. Będzie to przy tym tiramisu nieco nietypowe, ciekawsza wersja tego popularnego na całym świecie deseru. Ma on jednak także wiele innych zastosowań, a jego przygotowanie zajmuje tylko 5 minut.
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody (do czterech łyżeczek kawy wystarczą stosujemy tylko dwie łyżki wody). Kawę, przygotowaną uprzednio bitą śmietanę i serek mascarpone mieszamy ze sobą – delikatnie, ale dokładnie.
Następnie do masy dodajemy cukier puder – mieszamy dalej, starając się, aby całkowicie się rozpuścił. Najłatwiej będzie nam użyć drewnianej łyżki, dobrze sprawdzi się jednak także mikser. Przygotowany krem powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Po mieszaniu (zwłaszcza, jeżeli używaliśmy miksera) musimy schłodzić krem. Po schłodzeniu może być już bezpośrednio zastosowany do przygotowania tiramisu. Zastosowanie rozpuszczalnej kawy bezkofeinowej nie wpływa na smak deseru, warto więc jej użyć, jeśli nasze tiramisu przygotowujemy dla dzieci.