Rozpływają się w ustach – Apetyczne kremowe bułeczki na mleku skondensowanym są delikatne jak puch.

Cukier, drożdże i ciepłe mleko mieszamy razem. Do tego dodaj przesianą przez sitko mąkę (3 łyżki), następnie dokładnie zamieszaj i odstaw na około pół godziny.  W tym czasie roztrzep jajko, dodaj sól, cukier, a także stopione masło.

Całość przelej do mąki z drożdżami i starannie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodawaj pozostałą część mąki oraz olej roślinny. Uzyskanie ciasto przełóż na stolnicę lub posypany mąką blat i wyrabiaj ciasto, aż przestanie przyczepiać się do dłoni.

Tak uzyskane ciasto przełóż do wysmarowanej olejem miski. Całość przykryj folią i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu ponaciskaj masę palcami, a następnie odczekaj kolejne 30 minut. W międzyczasie możesz przygotować kruszonkę – 30 g mąki, 30 g cukru i 15 g masła mieszamy do uzyskania posypki.

Teraz możesz podzielić ciasto na 10-12 równych części i uformować z nich osobne bułeczki. Daj im jeszcze wyrosnąć – przykryj folią na 10 minut. W tym czasie możesz przygotować ulubione nadzienie do bułeczek. Świetnie sprawdza się masa z mleka skondensowanego, ale mogą być też owoce. W kolejnym kroku wydrąż otwór w cieście, umieść nadzienie i zawiń, formując okrągły kształt.

Teraz bułeczki umieść na blaszce do pieczenia, wierzch posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika na 180 stopni. Piecz przez około 25 minut, aż się zarumienią. Gotowe!

Czytaj dalej