Goście chwalą, więc dzielę się przepisem. Pyszny kurczak po arabsku – mój ulubiony przepis na kurczaka.

Jednym z najbardziej lubianych rodzajów mięsa jest filet z kurczaka.

Z tego naprawdę niedrogiego produktu jesteś w stanie przygotować ogrom niesamowitych potraw! Popularność filetów z kurczaka wynika przede wszystkim z delikatności mięsa, łatwej dostępności oraz z tego, że świetnie komponuje się z różnorodnymi składnikami.

Nie tylko nasz region chętnie sięga po ten produkt, właśnie dlatego zaprezentuję ci dziś ten genialny przepis na kurczaka po arabsku!

Potrzebne składniki:

  • 500g fileta z kurczaka
  • 3 sztuki cebuli
  • 50g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 ml wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • masło 60g
  • ulubione zioła – 1 pęczek (rozmaryn, natka pietruszki, koperek)
  • przyprawy do smaku – sól, pieprz czarny, przyprawa do kurczaka

Jak przygotować?

Filet z kurczaka dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój na mniejsze kotlety.

Posiekaj na drobno czosnek i wymieszaj z sokiem z cytryny i wodą. Dodaj posiekane zioła i zalej mięso tą marynatą. Wszystko przykryj folią spożywczą i pozostaw w lodówce na około dwie godziny aby mięso się zamarynowało.

Obraną cebulę posiekaj i podsmaż na masełku. Roztrzep jajka i dodaj do nich przyprawy, następnie połącz z cebulą i ponownie wymieszaj.

Marynowane mięso obtocz w mące, a następnie zanurz w przygotowanej wcześniej masie jajeczno-cebulowej. Smaż na oleju do momentu uzyskania złotego koloru.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Blachę nasmaruj delikatnie olejem i przenieś na nią mięso z patelni.

Pokryj mięso resztą masy jajecznej i zapiecz wszystko razem przez około 15 minut. Smacznego!