Znika ze stołu w mgnieniu oka – Wyśmienity pieczony kurczak w kefirowej marynacie.

Tego jeszcze nie próbowałaś – pieczone udka w marynacie z kefiru. Soczyste, smaczne i bogate w białko.

Jeśli zastanawiałaś się, co jest sekretem delikatnego i miękkiego mięsa w pieczonym kurczaku, to właśnie poznałaś tę tajemnicę – kefir.

Jak zrobić pieczone udka w marynacie z kefiru?

Większość składników zapewne masz w swojej kuchni, zatem nie potrzebujesz robić wielkich zakupów, aby przygotować smaczny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • udka z kurczaka – 700 g,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon,
  • olej słonecznikowy,
  • 200 ml kefiru,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Udka umyj i osusz. Następnie zabierz się za bicie. I to dosłownie. Udka ubij przy pomocy tłuczka lub wałka do ciasta.

Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je olejem. Przełóż udka do naczynia i dopraw cebulą i czosnkiem. Z musztardy, kefiru i pozostałych przypraw zrób marynatę i zalej nią udka. Dla lepszego efektu możesz też wetrzeć marynatę w mięso.

Tak zamarynowane udka pozostaw na godzinę. Międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Następnie piecz w nim udka przez godzinę.

Twój obiad jest gotowy! Udka możesz podać z ryżem (polecam jaśminowy), ziemniakami, czy nawet frytkami.  Zależnie od tego, co lubią Twoi domownicy. Smacznego!