Pyszna pierś z kurczaka z mozzarellą skradła serca moich gości. Od dziś tylko tak będziesz ją przygotowywała

Pierś z kurczaka jest produktem uniwersalnym, może być smażona, gotowana, pieczona, dodawana do sałatek i wielu innych potraw. Ale niestety rezultat nie zawsze spełnia nasze oczekiwania.

Często mięso okazuje się zbyt suche. Aby przygotować soczystą i delikatną pierś, nie musisz mieć specjalnych umiejętności, wystarczy wybrać dobry przepis.

Pierś z kurczaka z mozzarellą, szpinakiem zapiekana na chlebie to eleganckie danie, które zdobędzie Twoje serce od pierwszego kawałka. Gorąco polecamy przygotowanie kurczaka w ten właśnie sposób, obiecujemy, że będziesz zachwycona! 

Pierś z kurczaka z mozzarellą

Składniki

  • Filet z kurczaka 1 podwójna sztuka
  • 4 kromki chleba
  • Oliwa z oliwek 25 ml
  • Czosnek 2 ząbki
  • Mozzarella 80 g
  • Pomidor 3-4 sztuki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Szpinak 15 g
  • Parmezan 50 g

Przygotowanie:

Połóż pierś z kurczaka na desce do krojenia. Ułóż pałeczki do sushi po obu stronach piersi.

Zrób 5–6 nacięć na mięsie w odstępie około 1 cm, a jeśli nie masz pałeczek, możesz kroić bez nich, po prostu uważaj aby nacięcia nie były za głębokie.

Pokrój mozzarellę na plasterki, następnie na połówki i włóż je pomiędzy nacięcia piersi.

Pokrój pomidory również w plastry i umieść obok mozzarelli.

Posyp pierś solą i pieprzem, a następnie polej 20 ml oliwy z oliwek.

Kromki chleba posmaruj 5 ml oliwy z oliwek i ułóż na nich posiekany czosnek.

Połóż liście szpinaku na kromkach a następnie piersi z kurczaka. Posyp danie parmezanem.

Włóż je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 30 minut.

Soczysta pierś z kurczaka z mozzarellą gotowa! Zalecamy podawanie jej z sałatką ze świeżych warzyw