Jak zrobić pyszne, lekkie naleśniki na majonezie: o wiele smaczniejsze niż te na mleku.

Wykonane naleśniki na majonezie są znacznie bardziej delikatne w porównaniu do tych tradycyjnych wykonywanych na mleku. Dodatkowo, nie wysychają one, dzięki czemu dłużej są miękkie.

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 9 łyżek mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 1/2 l ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • odrobina soli.

Sposób przygotowania:

Oba cukry, majonez i sól wymieszać w jednej misce. Zaleca się, aby tę czynność wykonać mikserem, ewentualnie trzepaczką, do momentu, kiedy uzyska się gładką i jednolitą masę bez grudek. Następnie wlać ciepłą wodę i przesianą mąkę pszenną.

Olej dodać dopiero na samym końcu. Przygotowane i wymieszane ciasto odstawić na około 20 minut. Kiedy ten czas będzie dobiegał końca, rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Ten składnik dodać tylko na początku rozgrzewania patelni. Za pomocą nabierki do zupy, wylewać porcje ciasta na patelnię i smażyć z obu stron przez ok. 1-2 minuty.

Wykonane naleśniki można jeść bez niczego albo z ulubionymi dodatkami, jak np. dżem, owoce, miód, twaróg itd. W sklepach można również kupić gotowe sosy smakowe – owocowe, którymi można polać naleśniki w celu uzyskania lepszego smaku.

To szybkie danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Warto wypróbować ten inny sposób wykonania naleśników.