Są to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki. Gotowane w lekko osolonej wodzie. Nazwa wywodzi się stąd, że składniki tych klusek, podobne są do pierogów z serem. Oczywiście wizualnie nie mają ze sobą nic wspólnego, podobne mają jedynie wnętrze.
Nazwa jest nieważna, ważny jest ich wyśmienity smak. Poniższy przepis to gwarancja, że będą one przepyszne i idealnie mięciutkie. Danie to można spożywać na słodko lub jako danie główne obiadowe. Dzieci i dorośli je uwielbiają.
Twaróg, mąkę, żółtka i masło połączyć ze sobą w dużej misce. Dodać sól i wyrobić ciasto. Następnie przełożyć je na stolnicę, oprószoną mąką. Nadać ciastu owalny kształt.
Kolejno formować z ciasta długi, grubszy ,,sznurek”. Tak przygotowany kroić ukośnie nożem na małe kosteczki. Pierożki wrzucać do wrzącej i osolonej wody.Gotować do czasu aż wypłyną. Wyciągać z wody przy pomocy cedzaka.