Lepiej zapisz ten przepis. Pierożki leniwe, jak przed wojną robiła babcia. Nikt nie robi lepszych.

Przepis na wszystkim dobrze znane pierogi leniwe. Danie to kojarzy się z dzieciństwem. Często nazywane jest również daniem ,,jak u babci”.

Są to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki. Gotowane w lekko osolonej wodzie. Nazwa wywodzi się stąd, że składniki tych klusek, podobne są do pierogów z serem. Oczywiście wizualnie nie mają ze sobą nic wspólnego, podobne mają jedynie wnętrze.

Nazwa jest nieważna, ważny jest ich wyśmienity smak. Poniższy przepis to gwarancja, że będą one przepyszne i idealnie mięciutkie. Danie to można spożywać na słodko lub jako danie główne obiadowe. Dzieci i dorośli je uwielbiają.

Przygotowanie jest banalnie proste, składniki takie, które każdy na pewno ma w domu, czas przygotowania krótki, a więc śmiało można zaczynać!

Składniki:

  • 250 gram twarogu
  • 2 żółtka
  • łyżeczka masła
  • 50 gram mąki
  • szczypta soli
  • odrobina bułki tartej

Przygotowanie:

Twaróg, mąkę, żółtka i masło połączyć ze sobą w dużej misce. Dodać sól i wyrobić ciasto. Następnie przełożyć je na stolnicę, oprószoną mąką. Nadać ciastu owalny kształt.

Kolejno formować z ciasta długi, grubszy ,,sznurek”. Tak przygotowany kroić ukośnie nożem na małe kosteczki. Pierożki wrzucać do wrzącej i osolonej wody.Gotować do czasu aż wypłyną. Wyciągać z wody przy pomocy cedzaka.

Podawać z usmażoną na masełku bułką tartą. Można podawać je również z cukrem i cynamonem, śmietaną, bitą śmietaną lub odsmażane. Wszystko zależy od własnych upodobań.