Jak szybko lepić pierogi – babcia zdradziła sprytny sposób. Instrukcja krok po kroku

Jak krok po kroku szybko lepić pierogi – oto sposób babci 

Pierogi to chyba najbardziej popularne z polskich dań, a w dodatku uwielbiane przez wszystkich. Jest wiele wariantów ich przygotowania, każdy ma swój ulubiony. I chociaż można je kupić w praktycznie każdym sklepie to i tak najlepsze są te domowe.

Niestety jednak ludzie często wybierają kupienie pierogów w sklepie ponieważ nie mają czasu by lepić je samemu w domu. Jednak ten sposób pokazuję, że proces ten nie musi być tak pracochłonny i wymagać poświęcenia czasu.

Musisz poznać ten sposób!

Po rozwałkowaniu ciasta na pierogi na płaskiej powierzchni posyp je mąką. Około 5-7 cm od krawędzi ciasta położyć kulki farszu.

Nadzienie przykryć wolną częścią ciasta. Ciasto docisnąć do farszu w taki sposób by nadać mu kształt przyszłych pierogów.

Okrągłą szklanką lub specjalną formą wyciąć pierogi. Końce pierogów można docisnąć np. widelcem. Tej samej metody można użyć przy gotowaniu uszek do barszczu. Jest ona prosta i pozwala zaoszczędzić wiele czasu.

Warto ją przetestować, być może to będzie pretekst by ulepić pierogi w domu i zacząć je przygotowywać właśnie w ten sposób.