Prawdziwy smak dzieciństwa. Pyszne lody śmietankowe – przepis z lat 80’tych.

Mleko zagotuj w garnku o grubym dnie. Uważaj, by się nie przypaliło. Do ciepłego mleka dodaj cukier oraz wanilię, po czym dobrze wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Do schłodzonego mleka dodaj żółtka jajek (z białek możesz zrobić pyszne bezy). Wymieszaj kuchenną rózgą.

Umieść całość na niewielkim ogniu i podgrzewaj, ciągle mieszając. Rób to, dopóki mleko nie zgęstnieje i nie osiągnie konsystencji mleka kondensowanego. Odstaw. W mikserze ubij śmietanę, wymieszaj za schłodzonym mlekiem. Włóż całość do zamrażarki. Po godzinie wyjmij pojemnik i ponownie zmiksuj lody. Dzięki temu będą puszyste i bez grudek lodu.

Lody na śmietanie

Potrzebne składniki:

  • 200 ml chudej śmietany 12%
  • 500 ml kremówki 36%
  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 średnie żółtka

Sposób przygotowania: