Oto przepis na domowe lody, które smakują niczym te, które robiła mama. Ważne jest, że te lody nie zawierają ani grama sztucznych polepszaczy czy tony konserwantów, których pełno jest w dzisiejszych sklepowych lodach, dlatego będą dobrym wyborem dla naszych najmniejszych pociech.
Sprawią także wiele radości nie tylko Tobie, przypominając dawne czasy, ale również starszym dzieciakom. Ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu, za to niepowtarzalny smak zapamiętają na dłuugo.
Zanim zabierzesz się do roboty wstaw na pół godziny do zamrażarki miskę, w której będziesz robić lody.
Następnie wlej schłodzoną śmietankę do miski i ubijaj przy dużej prędkości przez 5 do 7 minut. Potem gdy śmietanka nabierze już wystarczającej gęstości, wlej do miski skondensowane mleko cienkim strumieniem oraz mieszaj przez około minutę przy niewielkiej prędkości.
W kolejnym kroku umieść wafle na dnie prostokątnego pojemnika (może to być np. blacha do pieczenia). Jeśli się nie mieszczą przytnij boki i rozprowadź na nich łyżką bądź nożem masę kremową oraz przykryj drugą warstwą wafli.